Z każdym dniem coraz bardziej kuszą nas warzywa uśmiechające się do nas ze straganów i stoisk w marketach...
W kompozycji z przepięknie świecącym dziś słoneczkiem...zatęskniłam za smakami lata... za pyszną, intensywną w smaku, dobrze doprawioną surową i dobrze schłodzoną zupką...
...chłodnikiem rzodkiewkowo - ogórkowym z młodziutkim koperkiem ...mmm poezja:-)
Składniki:
1/8 sałaty lodowej
1/2 pęczka rzodkiewek
2 małe kiszone ogórki
1 mały zielony ogórek
0,5 pęczka koperku
mały kawałek czerwonej papryki
kilka liści szpinaku
1/4 dużego dojrzałego awokado.
Sałatę pokroić na dosyć drobną kostkę, rzodkiewki i ogórki pokroić w plasterki, paprykę w drobną kosteczkę, szpinak i koperek również drobno posiekać.
Awokado obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę,polać sokiem z połowy mandarynki (lub cytryny) i delikatnie razem wymieszać ze szczyptą soli morskiej.
Najlepiej zostawić tak na chwilkę, bay smaki się dobrze razem "przegryzły".
Jako wegańskiego zamiennika jogurtu i śmietanki - użyłam:
2 łyżek namoczonych przez noc, a następnie obranych ze skórki migdałów
1/2 szklanki wody mineralnej
1 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
1/2 łyżeczki musztardy
1 ząbek czosnku
3 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
1/3 łyżeczki soli morskiej
2 łyżek soku z cytryny lub jeszcze lepiej kiszonych cytryn (przepis u mnie na blogu)
Wszystkie składniki sosu zmiksować na gładki płyn, dodać przyprawy:
biały pieprz, czubrica czerwona, harissa, zioła do sałatek ( u mnie Kamis) oraz listki dowolnych świeżych ziół - u mnie bazylia i tymianek.
Wszystkie składniki wymieszać se sobą, przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby chłodnik dobrze się schłodził, a smak nabrał odpowiedniej mocy:-)
Jest to również fajna opcja posiłku, który można przygotować wieczorem,a rano zabrać se sobą do pracy :-)
Smacznego !!!
Już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam chłodnik. Twój prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ...był naprawdę przepyszny:-)))
Usuń