środa, 1 kwietnia 2015

Wegańskie cynamonki z budyniem na mleku kokosowym

                              Pyszne, delikatne, aromatyczne ...rozpływające się w ustach:-)))
                           To najlepszy sposób, aby uszczęśliwić każdego miłośnika budyniu lekkiego jak                               ptasie mleczko...cynamonu...  i najdelikatniejszego pod słońcem ciasta drożdżowego...


Składniki na ciasto drożdżowe:

ok.2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
1 op.suchych drożdży lub ok.30 g. świeżych
ok.1 szklanki ciepłej wody
2-3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki soli morskiej.

4-5 łyżek oleju ryżowego

Z 1 szklanki mąki,wody,drożdży i cukru zrobić zaczyn i pozostawić go na ok. 15-20 min. aby drożdże zaczęły pracować.
Następnie dodać resztę mąki i sól,wyrobić gładkie,elastyczne ciasto.

Kiedy ciasto będzie już dobrze odchodziło od miski dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać,aby ciasto wchłonęło olej,następnie miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia.


Masa budyniowa:

5 łyżek wiórków kokosowych (najlepiej namoczonych na kilka godzin w wodzie aby zmiękły i napęczniały)
2 szklanki wody
2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
1 budyń śmietankowy 

W czasie kiedy ciasto będzie rosło, zmiksować wiórki kokosowe z 2 szklankami wody  i 2 łyżkami cukru trzcinowego.
Odcedzić płynną część mleka; zagotować ją i ugotować budyń,a następnie odstawić go do ostygnięcia.

Po ok. 20-30 min. ciasto rozwałkować na cienki placek; przy pomocy radełka wykroić trójkąty, na każdy nałożyć łyżkę budyniu, zwinąć najpierw dwa dolne rogi,a następnie górny zwinąć pod cynamonkę.

Polewa do posmarowania cynamonek: (zamiast roztrzepanych jajek)

W ok. 1/2 szklanki ciepłej wody rozpuścić 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego i tą mieszanką posmarować każdą "bułeczkę", a następnie posypać mieszanką cukru trzcinowego z cynamonem w proporcjach 3 części cukru na 1 część cynamonu.

Układać w dosyć dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym                                             miejscu do wyrośnięcia przez ok.15-20 minut.


          Piec w piekarniku nagrzanym do ok.175 stopni C. przez ok 20 minut,aż będą miały ładny złoty                                                                            kolor.                                                                              

                                                                          Smacznego !!!









1 komentarz:

Archiwum bloga