Pyszne, delikatne, aromatyczne ...rozpływające się w ustach:-)))
To najlepszy sposób, aby uszczęśliwić każdego miłośnika budyniu lekkiego jak ptasie mleczko...cynamonu... i najdelikatniejszego pod słońcem ciasta drożdżowego...
Składniki na ciasto drożdżowe:
ok.2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
1 op.suchych drożdży lub ok.30 g. świeżych
ok.1 szklanki ciepłej wody
2-3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki soli morskiej.
4-5 łyżek oleju ryżowego
Z 1 szklanki mąki,wody,drożdży i cukru zrobić zaczyn i pozostawić go na ok. 15-20 min. aby drożdże zaczęły pracować.
Następnie dodać resztę mąki i sól,wyrobić gładkie,elastyczne ciasto.
Kiedy ciasto będzie już dobrze odchodziło od miski dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać,aby ciasto wchłonęło olej,następnie miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Masa budyniowa:
5 łyżek wiórków kokosowych (najlepiej namoczonych na kilka godzin w wodzie aby zmiękły i napęczniały)
2 szklanki wody
2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
1 budyń śmietankowy
W czasie kiedy ciasto będzie rosło, zmiksować wiórki kokosowe z 2 szklankami wody i 2 łyżkami cukru trzcinowego.
Odcedzić płynną część mleka; zagotować ją i ugotować budyń,a następnie odstawić go do ostygnięcia.
Po ok. 20-30 min. ciasto rozwałkować na cienki placek; przy pomocy radełka wykroić trójkąty, na każdy nałożyć łyżkę budyniu, zwinąć najpierw dwa dolne rogi,a następnie górny zwinąć pod cynamonkę.
Polewa do posmarowania cynamonek: (zamiast roztrzepanych jajek)
W ok. 1/2 szklanki ciepłej wody rozpuścić 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego i tą mieszanką posmarować każdą "bułeczkę", a następnie posypać mieszanką cukru trzcinowego z cynamonem w proporcjach 3 części cukru na 1 część cynamonu.
Układać w dosyć dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok.15-20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok.175 stopni C. przez ok 20 minut,aż będą miały ładny złoty kolor.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2015
(98)
-
▼
kwietnia
(40)
- Crumble z rabarbarem pod bezglutenową kruszonką :-)
- Śmietankowy ogórek z ogórecznikiem :-) Wegański !
- Bigos z młodej kapusty inny niż zwykle boczniaki +...
- Dla miłośników chałwy i słodyczy:-)
- Naleśnik z topinamburem i szpinakiem.
- Purpurowa kokosanka :)
- Tapioka z mniszkiem, mango, truskawkami, jasnotą, ...
- Zamiast chipsów i nachosów :-) Kwiaty mniszka z ha...
- Kwiaty mniszka w cieście z cieciorki z kremem czek...
- Domowe mleko kokosowe.
- Sorbet wiśniowo - miętowy z bratkami :-)
- Mroźny koktajl truskawkowo-bananowy
- Soczewica beluga, bataty, botwinka i orzechy włosk...
- Zielone, chrupiące orzeźwienie :-)
- Zupa z pasternaku i rzodkiewek - wegańska.
- Sałatka z marynowanym tofu.
- Jedwabiste guacamole z bazylią
- Wegańskie sajgonki z gyrosem i guacamole.
- Stokrotki, krwawnik, truskawki, melisa...
- Przepyszny wegański chłodnik z botwinką.
- Wegański sernik chałwowy, bezglutenowy.
- Wegański chłodnik rzodkiewkowo - ogórkowy.
- Wegańskie kostki kokosowe jak BOUNTY
- Wegańska botwinka ze śmietanką owsianą.
- Wegańskie tzatziki - dip do potraw z grilla.
- Fiołkowe wegańskie ptasie mleczko
- Pieczona czerwona kapusta z pokrzywami.
- Mniszek,pokrzywa i fiołki czyli sałatka z "chwastó...
- Wegański sernik na zimno z truskawkami.
- Forsycja z truskawkami i budyniem jaglanym.
- Banan + migdały + jarmuż + jabłko + pomarańcza
- Wegańska zupa krem z kasztanów i batatów.
- Orzeźwiający sok marchewkowo - pomarańczowy
- Wegańska zupa gulaszowa:-)
- Boskie pesto z jarmużu, roszponki i czosnku niedźw...
- Grillowany bakłażan z jarmużem i makaronem kukuryd...
- Wegański serek słonecznikowy z chilli.
- Mocno czekoladowa chia-nka :-)
- Stir - fry z sałatą,chilli,liśćmi rzodkiewki i tof...
- Wegańskie cynamonki z budyniem na mleku kokosowym
-
▼
kwietnia
(40)
Mniam mniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuń