środa, 22 kwietnia 2015
Soczewica beluga, bataty, botwinka i orzechy włoskie...
Uwielbiam soczewicę... zwłaszcza w sałatkach...czarna soczewica czyli beluga moim zdaniem zasługuje na miano królowej wśród wszystkich strączków...
Zawiera dużo białka, dzięki czemu nasyci nas dużo bardziej niż sałatka bez niej...mało tłuszczu...kwas foliowy, żelazo, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, posiada do tego niski indeks glikemiczny oraz przyspiesza przemianę materii. Jeśli to Was jeszcze nie przekonało dodam, że obniża poziom złego cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi i jest lekkostrawna. Posiada także taniny - związki chroniące organizm przed nowotworami jak również spowalniające procesy podziały komórek nowotworowych.
Moja dzisiejsza kompozycja...totalnie przypadkowa...okazała się idealną eksplozją smaków...
Połączenie czarnej soczewicy, lekko podduszonych liści botwinki, batatów oraz orzechów włoskich sprawiło, że niewinna sałatka przerodziła się w cudowną ucztę :-)
Ugotowałam 1/2 szklanki soczewicy w 2 szklankach wody przez około 20-25 minut. Kiedy soczewica była już miękka,posoliłam ją i odstawiłam do ostygnięcia.
1 małą cebulę pokroiłam w kostkę i usmażyłam na 1 łyżce oleju tłoczonego na zimno, ze szczyptą soli morskiej i 2 łyżkami obranych orzechów włoskich. Dorzuciłam do soczewicy.
Na łyżce oleju tłoczonego na zimno poddusiłam 1 średniego batata pokrojonego w drobną kostkę.
Kiedy był już al'dente dorzuciłam same listki z jednego pęczka botwinki. Doprawiłam solą morską, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i oczywiście moją ukochaną harissą. Zmiękły mi dosłownie w 5 minut. Jeśli Wasz batat nie będzie taki łaskawy, podlejcie na patelnię 2-3 łyżki wody i zmniejszcie ogień na minimum. Poczekajcie jeszcze chwilkę aż zmięknie.
Na dużym talerzu ułożyłam porwane na mniejsze kawałki liście sałaty cukrowej, posypałam soczewicą wymieszaną z cebulką, a na to wyłożyłam botwinkę z batatami i orzechami.
Posypałam natką pietruszki i udekorowałam kilkoma pomidorkami koktajlowymi.
Podawałam z guacamole (przepis znajdziecie TU).
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2015
(98)
-
▼
kwietnia
(40)
- Crumble z rabarbarem pod bezglutenową kruszonką :-)
- Śmietankowy ogórek z ogórecznikiem :-) Wegański !
- Bigos z młodej kapusty inny niż zwykle boczniaki +...
- Dla miłośników chałwy i słodyczy:-)
- Naleśnik z topinamburem i szpinakiem.
- Purpurowa kokosanka :)
- Tapioka z mniszkiem, mango, truskawkami, jasnotą, ...
- Zamiast chipsów i nachosów :-) Kwiaty mniszka z ha...
- Kwiaty mniszka w cieście z cieciorki z kremem czek...
- Domowe mleko kokosowe.
- Sorbet wiśniowo - miętowy z bratkami :-)
- Mroźny koktajl truskawkowo-bananowy
- Soczewica beluga, bataty, botwinka i orzechy włosk...
- Zielone, chrupiące orzeźwienie :-)
- Zupa z pasternaku i rzodkiewek - wegańska.
- Sałatka z marynowanym tofu.
- Jedwabiste guacamole z bazylią
- Wegańskie sajgonki z gyrosem i guacamole.
- Stokrotki, krwawnik, truskawki, melisa...
- Przepyszny wegański chłodnik z botwinką.
- Wegański sernik chałwowy, bezglutenowy.
- Wegański chłodnik rzodkiewkowo - ogórkowy.
- Wegańskie kostki kokosowe jak BOUNTY
- Wegańska botwinka ze śmietanką owsianą.
- Wegańskie tzatziki - dip do potraw z grilla.
- Fiołkowe wegańskie ptasie mleczko
- Pieczona czerwona kapusta z pokrzywami.
- Mniszek,pokrzywa i fiołki czyli sałatka z "chwastó...
- Wegański sernik na zimno z truskawkami.
- Forsycja z truskawkami i budyniem jaglanym.
- Banan + migdały + jarmuż + jabłko + pomarańcza
- Wegańska zupa krem z kasztanów i batatów.
- Orzeźwiający sok marchewkowo - pomarańczowy
- Wegańska zupa gulaszowa:-)
- Boskie pesto z jarmużu, roszponki i czosnku niedźw...
- Grillowany bakłażan z jarmużem i makaronem kukuryd...
- Wegański serek słonecznikowy z chilli.
- Mocno czekoladowa chia-nka :-)
- Stir - fry z sałatą,chilli,liśćmi rzodkiewki i tof...
- Wegańskie cynamonki z budyniem na mleku kokosowym
-
▼
kwietnia
(40)
Mimo, że nie jestem wegetarianką, to taką sałatkę z chęcią bym wciągnęła.
OdpowiedzUsuń