poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Mniszek,pokrzywa i fiołki czyli sałatka z "chwastów" i topinambura:-)

Przepyszna,niezwykle kolorowa i bogata w smaku sałatka zrobiona spontanicznie ze składników znalezionych w lodówce i "chwastów" przyniesionych z niedzielnego spaceru:-)


Mniszek - to skarbnica beta karotenu i flawonoidów oraz witamin C i B.
Zawierają również magnez, potas i krzem...Oczyszcza organizm z krążących w nim toksyn i poprawia jakość naszej krwi, stosowany jest także w leczeniu anemii.
Stosowany jest również w zaburzeniach miesiączkowania i jajeczkowania.
Bardzo korzystnie wpływa na stan naszej skóry, włosów i paznokci...
Jego wartość odżywcza,kiedy spożywamy go na surowo jest wielokrotnie wyższa niż w przypadku picia naparu lub potraw gotowanych i duszonych...


Pokrzywa - skutecznie zapobiega anemii, zwiększa ilość czerwonych krwinek oraz ilość hemoglobiny. Zwalcza infekcje, poprawia odporność organizmu.Leczy awitaminozę, poprawia wygląd naszej skóry...jest skarbnicą wapnia, żelaza, siarki, fosforu, potasu i jodu... bogactwem chlorofilu, beta karotenu i witamin A, B  2, C, K. Dzięki ogromnej ilości witamin i soli mineralnych jest cudownym, naturalnym lekiem na awitaminozę. Doskonale wspomaga oczyszczanie organizmu.

Fiołki - zawierają ogromne ilości witaminy C, wspomagają układ odpornościowy, biorą udział w procesach detoksykacji organizmu, a także chronią organizm przed wolnymi rodnikami...
Jadalne są zarówno kwiaty jak i listki fiołków.


Do przygotowania sałatki użyłam:

Garść młodziutkich listków mniszka,
1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę
1 marchewki pokrojonej na wiórki nożem do sera
1 łyżki kaparów marynowanych
1 łyżki kukurydzy
2 łyżek kiełków rzodkiewki
5 pomidorków koktajlowych
1 łyżki kwiatów fiołka

Do tego 1 pokrojony w plasterki, posolony solą morską i posypany harissą topinambur (słonecznik bulwiasty). Podsmażyłam go po 1 minucie z każdej ze stron na gorącej patelni z łyżką oleju rzepakowego tłoczonego na zimno...Był zjawiskowy :-)))

A żeby było jeszcze bardziej "na bogato" zrobiłam dressing z awokado,ogórka zielonego i pokrzywy z oliwą z oliwek extra vergine, solą morską sokiem z cytryny, odrobiną musztardy i syropu z agawy.
                                                    Spróbujcie !!! Nie będziecie żałować :-)
                                                                        Smacznego !!!

2 komentarze:

Archiwum bloga