Przepyszna,niezwykle kolorowa i bogata w smaku sałatka zrobiona spontanicznie ze składników znalezionych w lodówce i "chwastów" przyniesionych z niedzielnego spaceru:-)
Mniszek - to skarbnica beta karotenu i flawonoidów oraz witamin C i B.
Zawierają również magnez, potas i krzem...Oczyszcza organizm z krążących w nim toksyn i poprawia jakość naszej krwi, stosowany jest także w leczeniu anemii.
Stosowany jest również w zaburzeniach miesiączkowania i jajeczkowania.
Bardzo korzystnie wpływa na stan naszej skóry, włosów i paznokci...
Jego wartość odżywcza,kiedy spożywamy go na surowo jest wielokrotnie wyższa niż w przypadku picia naparu lub potraw gotowanych i duszonych...
Pokrzywa - skutecznie zapobiega anemii, zwiększa ilość czerwonych krwinek oraz ilość hemoglobiny. Zwalcza infekcje, poprawia odporność organizmu.Leczy awitaminozę, poprawia wygląd naszej skóry...jest skarbnicą wapnia, żelaza, siarki, fosforu, potasu i jodu... bogactwem chlorofilu, beta karotenu i witamin A, B 2, C, K. Dzięki ogromnej ilości witamin i soli mineralnych jest cudownym, naturalnym lekiem na awitaminozę. Doskonale wspomaga oczyszczanie organizmu.
Fiołki - zawierają ogromne ilości witaminy C, wspomagają układ odpornościowy, biorą udział w procesach detoksykacji organizmu, a także chronią organizm przed wolnymi rodnikami...
Jadalne są zarówno kwiaty jak i listki fiołków.
Do przygotowania sałatki użyłam:
Garść młodziutkich listków mniszka,
1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę
1 marchewki pokrojonej na wiórki nożem do sera
1 łyżki kaparów marynowanych
1 łyżki kukurydzy
2 łyżek kiełków rzodkiewki
5 pomidorków koktajlowych
1 łyżki kwiatów fiołka
Do tego 1 pokrojony w plasterki, posolony solą morską i posypany harissą topinambur (słonecznik bulwiasty). Podsmażyłam go po 1 minucie z każdej ze stron na gorącej patelni z łyżką oleju rzepakowego tłoczonego na zimno...Był zjawiskowy :-)))
A żeby było jeszcze bardziej "na bogato" zrobiłam dressing z awokado,ogórka zielonego i pokrzywy z oliwą z oliwek extra vergine, solą morską sokiem z cytryny, odrobiną musztardy i syropu z agawy.
Spróbujcie !!! Nie będziecie żałować :-)
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2015
(98)
-
▼
kwietnia
(40)
- Crumble z rabarbarem pod bezglutenową kruszonką :-)
- Śmietankowy ogórek z ogórecznikiem :-) Wegański !
- Bigos z młodej kapusty inny niż zwykle boczniaki +...
- Dla miłośników chałwy i słodyczy:-)
- Naleśnik z topinamburem i szpinakiem.
- Purpurowa kokosanka :)
- Tapioka z mniszkiem, mango, truskawkami, jasnotą, ...
- Zamiast chipsów i nachosów :-) Kwiaty mniszka z ha...
- Kwiaty mniszka w cieście z cieciorki z kremem czek...
- Domowe mleko kokosowe.
- Sorbet wiśniowo - miętowy z bratkami :-)
- Mroźny koktajl truskawkowo-bananowy
- Soczewica beluga, bataty, botwinka i orzechy włosk...
- Zielone, chrupiące orzeźwienie :-)
- Zupa z pasternaku i rzodkiewek - wegańska.
- Sałatka z marynowanym tofu.
- Jedwabiste guacamole z bazylią
- Wegańskie sajgonki z gyrosem i guacamole.
- Stokrotki, krwawnik, truskawki, melisa...
- Przepyszny wegański chłodnik z botwinką.
- Wegański sernik chałwowy, bezglutenowy.
- Wegański chłodnik rzodkiewkowo - ogórkowy.
- Wegańskie kostki kokosowe jak BOUNTY
- Wegańska botwinka ze śmietanką owsianą.
- Wegańskie tzatziki - dip do potraw z grilla.
- Fiołkowe wegańskie ptasie mleczko
- Pieczona czerwona kapusta z pokrzywami.
- Mniszek,pokrzywa i fiołki czyli sałatka z "chwastó...
- Wegański sernik na zimno z truskawkami.
- Forsycja z truskawkami i budyniem jaglanym.
- Banan + migdały + jarmuż + jabłko + pomarańcza
- Wegańska zupa krem z kasztanów i batatów.
- Orzeźwiający sok marchewkowo - pomarańczowy
- Wegańska zupa gulaszowa:-)
- Boskie pesto z jarmużu, roszponki i czosnku niedźw...
- Grillowany bakłażan z jarmużem i makaronem kukuryd...
- Wegański serek słonecznikowy z chilli.
- Mocno czekoladowa chia-nka :-)
- Stir - fry z sałatą,chilli,liśćmi rzodkiewki i tof...
- Wegańskie cynamonki z budyniem na mleku kokosowym
-
▼
kwietnia
(40)
chwasTów
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń