Uwielbiam ten prosty i szybki w przygotowaniu dip, który komponuje się praktycznie z każdą wytrawną potrawą...
Pasuje do makaronu, do sałatki, do chrupiącego pieczywa, do nachosów i do bezpośredniego podjadania...prosto z miseczki :-)
Składniki możemy dowolnie modyfikować według uznania, ochoty lub zawartości lodówki...
Podstawa to piękne,dojrzałe, miękkie awokado.
Do tego kilka łyżek oliwy z oliwek extra vergine dobrej jakości - może być również aromatyzowana np. chilli lub czosnkiem.
Na 1 duże awokado daję ok. 5-6 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki soli morskiej
garści świeżej bazylii
Jeśli lubicie czosnek - zawsze możecie przemycić ząbek... ja zwykle wolę samą bazyliową wersję - jest niezwykle aromatyczna, ale o wiele bardziej neutralna niż z dodatkiem czosnku...
Zdecydowanie wolę dodatek chilli.
Awokado obrać, usunąć pestkę i wrzucić do dzbanka w którym będziemy miksować składniki przy pomocy "żyrafy" , dodać sok z cytryny, oliwę, sól i bazylię (ja miksuję całą - razem z łodyżkami).
Zmiksować na idealnie gładki krem.
Jeśli od razu zużyjecie cały sos, nie musicie się martwić, że u góry pociemnieje ... natomiast jeśli zrobicie większą porcję niż potrzebujecie, możecie do pozostałej części włożyć pestkę lub napełnić słoiczek do samej pokrywki, zakręcić go i przechowywać w lodówce.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz