poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Jedwabiste guacamole z bazylią


Uwielbiam ten prosty i szybki w przygotowaniu dip, który komponuje się praktycznie z każdą wytrawną potrawą...

Pasuje do makaronu, do sałatki, do chrupiącego pieczywa, do nachosów  i do bezpośredniego podjadania...prosto z miseczki :-)

Składniki możemy dowolnie modyfikować według uznania, ochoty lub zawartości lodówki...

Podstawa to piękne,dojrzałe, miękkie awokado.
Do tego kilka łyżek oliwy z oliwek extra vergine dobrej jakości - może być również aromatyzowana np. chilli lub czosnkiem.

Na 1 duże awokado daję ok. 5-6 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki soli morskiej
garści świeżej bazylii





Jeśli lubicie czosnek - zawsze możecie przemycić ząbek... ja zwykle wolę samą bazyliową wersję - jest niezwykle aromatyczna, ale o wiele bardziej neutralna niż z dodatkiem czosnku...
Zdecydowanie wolę dodatek chilli.

Awokado obrać, usunąć pestkę i wrzucić do dzbanka w którym będziemy miksować składniki przy pomocy "żyrafy" , dodać sok z cytryny, oliwę, sól i bazylię (ja miksuję całą - razem z łodyżkami).
Zmiksować na idealnie gładki krem.


Jeśli od razu zużyjecie cały sos, nie musicie się martwić, że u góry pociemnieje ... natomiast jeśli zrobicie większą porcję niż potrzebujecie, możecie do pozostałej części włożyć pestkę lub napełnić słoiczek do samej pokrywki, zakręcić go i przechowywać w lodówce.

                                                                  Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga