wtorek, 28 kwietnia 2015

Naleśnik z topinamburem i szpinakiem.


Prosta i pyszna wersja naleśników, którą można przygotować dosłownie w kilka minut.

                              Może wyglądają zwyczajnie, ale oczarowały mnie swoim smakiem :-)

Połączenie szpinaku z sosem chrzanowym okazało się zaskakującym doznaniem smakowym.
         Powstało przez totalny przypadek i okazało się kompozycją doskonałą !
                                              ( przynajmniej dla mnie :-) )

Składniki na ciasto:

ok. 1 szklanki mleka sojowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego 
ok. 2 łyżki mąki z cieciorki
ok. 1 łyżka mąki ryżowej
1 łyżeczka syropu z agawy
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli będzie za gęste dolać troszkę wody lub większej ilości mleka sojowego.
Ciasto odstawić na kilka minut.

W tym czasie przygotować nadzienie:

1 ząbek czosnku
1 garść młodych liści szpinaku 
1 topinambur (słonecznik bulwiasty )
1 łyżeczka zataru  (przepis znajdziecie TU)
0,5 łyżeczki harissy
1 łyżeczka sezamu
1/4 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oleju z orzechów włoskich

Rozgrzać na patelni olej, wrzucić zmiażdżony czosnek, chwilkę podsmażyć, wrzucić liście szpinaku i obrany, pokrojony w cienkie plasterki topinambur. Dusić dosłownie 2-3 minuty razem z pozostałymi przyprawami.



Usmażyć cienkie naleśniki na suchej patelni.

Nałożyć do środka nadzienie oraz kilka surowych pomidorków koktajlowych.

Podawałam z sosem chrzanowym na śmietance z orzechów nerkowca z TEGO przepisu,

posypane zielonym marynowanym pieprzem i moją ukochaną macierzanką cytrynową.

Smacznego !!!

1 komentarz:

Archiwum bloga