piątek, 10 kwietnia 2015

Wegańska zupa krem z kasztanów i batatów.



Lekko słodka, ziemista, orzechowa zupa krem z kasztanów i batatów...
Chociaż nigdy nie zakochałam się w słodkości batatów uważam,że w kompozycji z kasztanami i mlekiem kokosowym, przełamane ostrością harissy sprawdziły się naprawdę świetnie .
Eksperyment uważam za całkiem udany:-)

Składniki:

1 cebula
2 bataty (+ jeden mały do dekoracji)
2 l. esencjonalnego bulionu
0,5 kg.kasztanów
sól morska, kurkuma,czarny pieprz, harissa, wędzona słodka papryka, odrobina gałki muszkatołowej i kuminu.
olej rzepakowy tłoczony na zimno
szklanka mleka kokosowego


Kasztany ponacinać i upiec w piekarniku w temp. ok. 170 stopni przez ok. 40 min.
Razem z nimi pieczemy małego batata w plasterkach przyprawionego harissą, solą morską i oliwą z oliwek.

Upieczone kasztany obrać ze skóry i z wewnętrznych błonek.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor z 2 łyżkami oleju i przyprawami.
Ziemniaki obrać ze skóry,pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli, zalać bulionem,dorzucić kasztany i gotować razem przez ok 15-20 minut.

Zmiksować na gładki krem,dodać mleko kokosowe i podawać z pieczonymi plasterkami batatów.
                                                                    Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga