piątek, 10 kwietnia 2015
Wegańska zupa krem z kasztanów i batatów.
Lekko słodka, ziemista, orzechowa zupa krem z kasztanów i batatów...
Chociaż nigdy nie zakochałam się w słodkości batatów uważam,że w kompozycji z kasztanami i mlekiem kokosowym, przełamane ostrością harissy sprawdziły się naprawdę świetnie .
Eksperyment uważam za całkiem udany:-)
Składniki:
1 cebula
2 bataty (+ jeden mały do dekoracji)
2 l. esencjonalnego bulionu
0,5 kg.kasztanów
sól morska, kurkuma,czarny pieprz, harissa, wędzona słodka papryka, odrobina gałki muszkatołowej i kuminu.
olej rzepakowy tłoczony na zimno
szklanka mleka kokosowego
Kasztany ponacinać i upiec w piekarniku w temp. ok. 170 stopni przez ok. 40 min.
Razem z nimi pieczemy małego batata w plasterkach przyprawionego harissą, solą morską i oliwą z oliwek.
Upieczone kasztany obrać ze skóry i z wewnętrznych błonek.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor z 2 łyżkami oleju i przyprawami.
Ziemniaki obrać ze skóry,pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli, zalać bulionem,dorzucić kasztany i gotować razem przez ok 15-20 minut.
Zmiksować na gładki krem,dodać mleko kokosowe i podawać z pieczonymi plasterkami batatów.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2015
(98)
-
▼
kwietnia
(40)
- Crumble z rabarbarem pod bezglutenową kruszonką :-)
- Śmietankowy ogórek z ogórecznikiem :-) Wegański !
- Bigos z młodej kapusty inny niż zwykle boczniaki +...
- Dla miłośników chałwy i słodyczy:-)
- Naleśnik z topinamburem i szpinakiem.
- Purpurowa kokosanka :)
- Tapioka z mniszkiem, mango, truskawkami, jasnotą, ...
- Zamiast chipsów i nachosów :-) Kwiaty mniszka z ha...
- Kwiaty mniszka w cieście z cieciorki z kremem czek...
- Domowe mleko kokosowe.
- Sorbet wiśniowo - miętowy z bratkami :-)
- Mroźny koktajl truskawkowo-bananowy
- Soczewica beluga, bataty, botwinka i orzechy włosk...
- Zielone, chrupiące orzeźwienie :-)
- Zupa z pasternaku i rzodkiewek - wegańska.
- Sałatka z marynowanym tofu.
- Jedwabiste guacamole z bazylią
- Wegańskie sajgonki z gyrosem i guacamole.
- Stokrotki, krwawnik, truskawki, melisa...
- Przepyszny wegański chłodnik z botwinką.
- Wegański sernik chałwowy, bezglutenowy.
- Wegański chłodnik rzodkiewkowo - ogórkowy.
- Wegańskie kostki kokosowe jak BOUNTY
- Wegańska botwinka ze śmietanką owsianą.
- Wegańskie tzatziki - dip do potraw z grilla.
- Fiołkowe wegańskie ptasie mleczko
- Pieczona czerwona kapusta z pokrzywami.
- Mniszek,pokrzywa i fiołki czyli sałatka z "chwastó...
- Wegański sernik na zimno z truskawkami.
- Forsycja z truskawkami i budyniem jaglanym.
- Banan + migdały + jarmuż + jabłko + pomarańcza
- Wegańska zupa krem z kasztanów i batatów.
- Orzeźwiający sok marchewkowo - pomarańczowy
- Wegańska zupa gulaszowa:-)
- Boskie pesto z jarmużu, roszponki i czosnku niedźw...
- Grillowany bakłażan z jarmużem i makaronem kukuryd...
- Wegański serek słonecznikowy z chilli.
- Mocno czekoladowa chia-nka :-)
- Stir - fry z sałatą,chilli,liśćmi rzodkiewki i tof...
- Wegańskie cynamonki z budyniem na mleku kokosowym
-
▼
kwietnia
(40)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz