piątek, 3 kwietnia 2015

Stir - fry z sałatą,chilli,liśćmi rzodkiewki i tofu...


Przepyszne, sycące, pełne smaków danie,które (jeśli macie ugotowaną kaszę, ryż lub makaron) możecie przygotować dosłownie w 5 minut !!!

Ja akurat miałam ugotowaną kaszę perłową z wczorajszego obiadu więc resztę zrobiłam w mgnieniu oka.

1 ząbek czosnku
1/2 opakowania tofu z sosem sojowym
5 dużych liści sałaty dębolistnej
natka z jednego pęczka młodej rzodkiewki
1/3 papryczki chilli
1 łyżeczka przyprawy ZATAR, sól morska, pieprz świeżo mielony, listki bazylii.
kilka łyżek oleju tłoczonego na zimno (u mnie rzepakowy)


Czosnek i paprykę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki; rozgrzać na patelni olej,wrzucić najpierw czosnek i chilli,lekko posolić i jak tylko się zrumienią zrzucić z patelni na talerz,aby się nie przypaliły.
Znów rozgrzać ok. 1 łyżkę oleju,wrzucić pokrojone w słupki tofu,przyprawić zatarem,solą,pieprzem oraz bazylią.
Jak tylko tofu ładnie się przyrumieni, również zdjąć z patelni. 
Następnie znów rozgrzać 1 łyżkę oleju i wrzucić pokrojone na niezbyt drobne kawałki młode liście rzodkiewki i sałatę,lekko posolić (nie za dużo ponieważ wtedy bardzo się kurczą i wypuszczają dużą ilość wody).
Nie smażyć ich dłużej niż 1 minutkę !

Na talerz wyłożyć podgrzaną kaszę lub co tylko chcecie lub macie (myślę,że równie pyszne będzie dokładnie z każdym dodatkiem).
Na kaszę wyłożyć sałatę z rzodkiewką,a na to tofu z czosnkiem i chilli.

Zajadać do woli :-) Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga