poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Tapioka z mniszkiem, mango, truskawkami, jasnotą, kokosem i pokrzywami :-)


Po zbiorach na wczorajszym spacerze trzeba było zagospodarować dary natury i szybko wykorzystać zawartą w nich skarbnicę witamin i składników regenerujących nasze zdrowie i urodę...

Tak właśnie powstał deser z tapioki...kokosowy... z warstwą z mango i mniszka...oraz truskawkową z kwiatami jasnoty purpurowej.

Dla chętnych bardziej ekstremalnych wrażeń wersja z sokiem z pokrzywy i spiruliną :-)


Składniki:

1/2 szklanki drobnej tapioki
ok. 2 szklanek mleka kokosowego (u mnie domowe) przepis znajdziecie TU
3 łyżki fruktozy lub innego słodzidła
malutka szczypta soli morskiej

Tapiokę wymieszać w małym garnku z pozostałymi składnikami i zostawić na minimum 30 minut, aby napęczniała. Można to zrobić wieczorem, a ugotować rano.

Podgrzewać tapiokę na malutkim ogniu przez ok.10-12 minut, aż stanie się przezroczysta.

W zależności na jakie warstwy smakowe się zdecydujecie, podzielić ugotowaną tapiokę na taką ilość porcji, ile chcecie uzyskać warstw deseru.

Warstwę kokosową nałożyć do szklanek, miseczek lub pucharków.



Warstwa z truskawkami:

Zmiksować 3-4 dojrzałe truskawki i kwiaty z dużej garści jasnoty purpurowej.
Pomieszać z tapioką i nałożyć na pierwszą warstwę.

Jasnota purpurowa - ma fantastyczne działanie odprężające i rozluźniające. Działa przeciwskurczowo i redukuje poziom napięcia w organiźmie wywołany stresem. Łagodzi migreny oraz bóle i napięcia w okolicach kręgosłupa. Posiada właściwości przeciwzapalne oraz regulujące ciśnienie tętnicze.



Warstwa z mango i mniszkiem:

1/2 obranego,dojrzałego mango zmiksować z płatkami z dużej garści kwiatów mniszka.
Zmiksować i połączyć z tapioką.
Ułożyć na poprzedniej warstwie.

Warstwa ze spiruliną i sokiem ze świeżych pokrzyw:

Pokrzywy umyć i na chwilę zamoczyć w wodzie z dodatkiem octu winnego, aby pozbyć się widzialnych i niewidzialnych lokatorów:-)
Ja użyłam dużej garści bardzo młodych pędów.
Zalać je ok. 1/2 filiżanki mleka kokosowego i zmiksować na papkę.
Nie wygląda to może zachęcająco, ale w smaku jest całkiem ok. zwłaszcza rozcieńczony...nie wspominając o skarbnicy wartości odżywczych, która kryje się w każdej kropelce soku ze świeżych pokrzyw !

Pokrzywa - jest bardzo bogata w witaminy A, C, B2 i K.  
Posiada właściwości krwiotwórcze. Ilość żelaza w niej zawarta porównywalna jest z farmaceutycznymi preparatami żelaza.
Jednocześnie jej składniki zwiększają absorpcję żelaza.
Pobudza krążenie, wspomaga laktację, działa odtruwająco na cały organizm,  obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.
Jest stosowana przy anemii, cukrzycy oraz ogólnemu osłabieniu organizmu, uporczywych bólach głowy i stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego...
Przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organiźmie.
Ma także działanie przeciwnowotworowe, stymulujące, wzmacniające i regenerujące.





Następnie przecedzić przez sitko,dodać do soku ok. 0,5 płaskiej łyżeczki spiruliny i połączyć z tapioką.
W ten sposób otrzymujemy zieloną warstwę.


Deser podajemy lekko schłodzony - wystarczy 0,5 godziny w lodówce.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga