czwartek, 9 kwietnia 2015

Boskie pesto z jarmużu, roszponki i czosnku niedźwiedziego...

Wspaniałe...delikatne...kremowe...a jednocześnie niesamowicie aromatyczne i intrygujące...
                   ...pesto z młodych liści jarmużu,roszponki,czosnku niedźwiedziego i migdałów...
                            ...po prostu zjawiskowe !!! Nie opierajcie się ...musicie spróbować !
                                           Jestem pewna, że nie będziecie żałować !!! :-)


Potrzebujemy garść młodych liści jarmużu (jeśli są większe to trzeba im wyciąć łodyżki )
garść roszponki i kilka liści czosnku niedźwiedziego do tego garść migdałów  - ( ja użyłam namoczonych przez noc i obranych, ale mogą być również zwykłe (bez moczenia,bez obierania) tylko zmielone.
Do tego łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli morskiej i kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek extra virgin.



              Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na dowolnie gładki krem...
                                               taki jaki najbardziej lubicie...

                                      Przechowywać w słoiczku w lodówce do dwóch dni.
                                           (U mnie nigdy dłużej nie przetrwało :-) ).
                                                                      Smacznego !!!

2 komentarze:

Archiwum bloga