środa, 8 kwietnia 2015

Wegański serek słonecznikowy z chilli.


To bardzo delikatny serek,który zrobiłam ze skiełkowanego ( 24 h.) słonecznika z małym dodatkiem namoczonych i obranych migdałów , ponieważ same kremy,pasty i serki słonecznikowe jak dla mnie wydają się zawsze lekko gorzkie... dzięki migdałom ten jest całkowicie śmietankowy.

Aby wydał się bardziej zdecydowany w smaku dodałam 1 papryczkę chilli (bez pestek).

0,5 szklanki ziaren słonecznika namoczyć na 24 godziny.
10 szt. migdałów namoczyć na noc w zimnej wodzie,a rano obrać ze skórki.
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka agaru
1/3 łyżeczki soli morskiej
1 papryczka chilli


Słonecznik przepłukać w bieżącej wodzie,wrzucić do blendera,dodać obrane migdały, płatki drożdżowe, sok z cytryny, sól oraz pokrojoną w plasterki chilli.
Dodać ok. 1/4 szklanki wody mineralnej (lepiej za mało niż za dużo).
Wszystkie składniki zmiksować na w miarę gładką masę to znaczy jeśli lubimy jedwabistą konsystencję,miksujemy dłużej, jeśli nie to może być troszkę granulkowaty:-)


W małym garnku zagotować ok.10-12 łyżek wody,wsypać agar,zagotować mieszając i wlać do masy serowej zanim się zetnie.
Jeszcze raz razem wymieszać i przełożyć do miseczki lub pojemniczka na min. 30 min.


Zachęcam do eksperymentowania  - to dobry obiekt :-) !!!
A tutaj ten sam serek na grillowanym bakłażanie - (na ciepło) podpieczone razem na oleju kokosowym...po prostu pyszne !!!
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga