poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Pieczona czerwona kapusta z pokrzywami.



Naprawdę wyjątkowo pyszna pieczona czerwona kapusta z cebulą, jabłkiem i olejem z orzechów włoskich...podana z makaronem kukurydzianym i młodziutkimi listami pokrzyw...
Proste, szybkie, tanie i niezwykle bogate w smaku danie na obiad lub kolację:-)

Pokrzywa - jest prawdziwą skarbnicą minerałów, witamin i doskonałym lekiem na niedobory,     skutecznie zapobiega anemii, zwiększa ilość czerwonych krwinek oraz hemoglobiny. Poprawia odporność organizmu i pomaga w leczeniu infekcji układu oddechowego. Leczy awitaminozę, poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci, pomaga uporać się z egzemą, wypadającymi i cienkimi włosami oraz łupieżem, infekcjami jamy ustnej, zapaleniami dziąseł i pleśniawkami...
Jest skarbnicą wapnia, żelaza, siarki, fosforu, potasu i jodu... bogactwem chlorofilu, beta karotenu i witamin A, B  2, C, K. Dzięki ogromnej ilości wartości odżywczych jest cudownym, naturalnym lekiem na awitaminozę. Doskonale poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i przyswajanie wartości odżywczych ze spożywanych pokarmów. Korzystnie wpływa na wątrobę, trzustkę, drogi żółciowe, nerki oraz ułatwia usuwanie substancji toksycznych z organizmu,
Pobudza krążenie, zapobiega krwotokom, wzmaga laktację, obniża poziom cukru we krwi i posiada silne działanie moczopędne dzięki czemu redukuje opuchliznę.
Pomaga oczyścić organizm ze złogów kwasu moczowego, przynosi ulgę w dnie moczanowej i artretyzmie. Pokrzywa stosowana jest również do łagodzenia podrażnień skóry.
A do tego...wzmacnia potencję seksualną, jest doskonałym środkiem regenerującym organizm w stanach wyczerpania, znużenia i przy skłonnościach do częstych infekcji. Pomaga pozbyć się huśtawki nastrojów i wszelkich innych negatywnych stanów emocjonalnych.




Pół małej główki czerwonej kapusty pokroiłam w kostkę.  Dodałam 1 cebulę pokrojoną w piórka i 1 jabłko pokrojone w kostkę. Wrzuciłam do naczynia żaroodpornego, posoliłam lekko solą morską, dodałam świeżo zmielony biały pieprz i czubricę czerwoną; polałam 2 łyżkami soku z cytryny i kilkoma łyżkami oleju z orzechów włoskich.
Piekłam w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 minut aby kapusta stała się al'dente :-)
W tym czasie ugotowałam makaron kukurydziany.

Zrobiłam sos z  1/2 dojrzałego awokado, garści pokrzyw, 1/2 zielonego ogórka, oliwy z oliwek, soli morskiej oraz soku z cytryny - zmiksowałam wszystko żyrafą.

Makaron wrzuciłam na patelnię, pokropiłam olejem z orzechów włoskich, dodałam upieczoną kapustę i posypałam listami surowych pokrzyw (już na wyłączonym ogniu).

Kiedy listki lekko się ogrzały,były już delikatnie i niepiekące :-) 


Wszystkim miłośnikom czerwonej kapusty polecam ten sposób na jej przygotowanie. Moim zdaniem jest dużo lepsza niż gotowana lub duszona...przebiła w moim rankingu także surówkę !!! :-)
Jeśli macie obiekcje do pokrzyw (choć zapewniam Was, że warto pokonać swoje uprzedzenia), to spróbujcie jej w dowolnej, innej kompozycji - będziecie zaskoczeni !

Wszystkie składniki doskonale się uzupełniały i stały się pysznym,błyskawicznym posiłkiem pełnym wartości odżywczych :)

2 komentarze:

Archiwum bloga