Sorbet jest doskonałym sposobem zapewnienia dzieciom dziennej porcji owoców, ale także na przemycenie dodatkowych witamin np. w postaci świeżego soku z młodego buraczka czy też płatków fiołka trójbarwnego będącego prawdziwą skarbnicą związków biologicznie czynnych, karotenoidów i naprawdę dużych ilości witaminy C... a do tego jakże wielką dawką przyjemności (nie tylko dla dzieci) :-)))
Jeśli chodzi o dorosłych - bratki są również znane jako lekarstwo wspomagające gojenie "złamanych serc" co może się przyczynić do znacznej poprawy samopoczucia:-)
Można wierzyć lub się z tego śmiać, ale spróbować nie zaszkodzi:-)
Dzisiejszy sorbet ma podwójnie chłodzące działanie - nie tylko za sprawą swojej temperatury, ale także dzięki dodatkowi mięty pieprzowej, która w fantastyczny sposób odświeża i potęguje nasze doznania smakowe:-)
Składniki:
1 szklanka zamrożonych bananów pokrojonych w plasterki
0,5 szklanki zamrożonych,wydrylowanych wiśni
15 dosyć dużych listków mięty
1/3 szklanki płatków bratków
1 dosyć spory,obrany młody buraczek.
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na kremową masę.
Przełożyć do pucharków, miseczek lub pojemniczków na lody.
Można jeść bezpośrednio po zmiksowaniu lub jeszcze wstawić go do zamrażalnika i poczekać aż się bardziej schłodzi.
Na 4 degustatorów nikt nie wyczuł smaku buraczka ani bratków - jedynie wiśnie i lekkie odświeżenie za sprawą mięty !!!
Porzućmy swoje uprzedzenia :-)
Sok z buraka - jest bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego; pobudza układ odpornościowy, działa regenerująco na komórki wątroby; znany jest ze swoich właściwości krwiotwórczych; jest także bogatym źródłem żelaza, wapnia magnezu oraz potasu.
Mięta pieprzowa - działa rozkurczowo, łagodzi kolki, działa odkażająco i hamuje nudności w czasie ciąży oraz w wyniku przejedzenia się. Posiada fantastyczne działanie odświeżające.
Smacznego !!!
jak długo można przechowywać w zamrażalce?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie robiłam eksperymentów, ponieważ u mnie kilka dni w zamrażalniku to max.:-) Pozdrawiam :-)
Usuń