wtorek, 21 kwietnia 2015
Zupa z pasternaku i rzodkiewek - wegańska.
Od dawna planowałam oswoić pasternak w zupie...
Ponieważ chipsy pieczone w piekarniku z dodatkiem ziół i przypraw bardzo mi smakowały, poszłam krok dalej i zrobiłam całkiem pyszną i intrygującą zupkę...
Jej przygotowanie nie trwa więcej niż 30 minut więc zachęcam Was do spróbowania...
Będziecie zaskoczeni :-)
Pasternak - jest doskonałym źródłem magnezu, wapnia i fosforu. Reguluje gospodarkę wodno - elektrolitową, zapobiega gromadzeniu się wody i wspomaga jej uwalnianie z komórek ciała.
Ma silne działanie odkwaszające i oczyszczające organizm z toksyn. Jest niskokaloryczny i przyspieszający procesy przemiany materii, jest dobrym źródłem witamin i kwasu foliowego.
Na początek trzeba usmażyć na oleju tłoczonym na zimno 2 pokrojone cebule z odrobiną soli morskiej, aż będą miały ładny, złoty kolor.
Następnie dodać 3 obrane i pokrojone korzenie pasternaku, 3 marchewki, białą część pora i ćwiartkę średniego selera. Przyprawić solą morską, białym pieprzem i szczyptą imbiru. Lekko poddusić ciągle mieszając, a następnie zalać wodą i gotować ok.20-30 minut,aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Wyjąć marchewki i selera, a resztę warzyw zmiksować na gładki krem. W czasie miksowania dodałam również ok. 200 ml śmietanki owsianej (można dodać dowolnej roślinnej śmietanki ).
Pokroić na ćwiartki pęczek rzodkiewek, dodać dowolne zielone listki (natkę rzodkiewki lub jak u mnie młode listki jarmużu), lekko posolić i poddusić na małym ogniu wraz z łyżką oleju tłoczonego na zimno i 1/4 łyżeczki harissy.
Po 2-3 minutach wrzucić do zupy i rozkoszować się bukietem smaków :-)
Zupa z pasternaku stanowi fajną alternatywę dla wszystkich którzy lubią przełamywać kuchenną rutynę... Krem jest lekko słodkawy, orzechowy i delikatny, a rzodkiewki lekko chrupiące i pikantne dzięki dodatkowi harissy... Smaki fantastycznie się dopełniają, a tekstura rzodkiewek idealnie współgra z kremową konsystencją zupy. Polecam gorąco !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2015
(98)
-
▼
kwietnia
(40)
- Crumble z rabarbarem pod bezglutenową kruszonką :-)
- Śmietankowy ogórek z ogórecznikiem :-) Wegański !
- Bigos z młodej kapusty inny niż zwykle boczniaki +...
- Dla miłośników chałwy i słodyczy:-)
- Naleśnik z topinamburem i szpinakiem.
- Purpurowa kokosanka :)
- Tapioka z mniszkiem, mango, truskawkami, jasnotą, ...
- Zamiast chipsów i nachosów :-) Kwiaty mniszka z ha...
- Kwiaty mniszka w cieście z cieciorki z kremem czek...
- Domowe mleko kokosowe.
- Sorbet wiśniowo - miętowy z bratkami :-)
- Mroźny koktajl truskawkowo-bananowy
- Soczewica beluga, bataty, botwinka i orzechy włosk...
- Zielone, chrupiące orzeźwienie :-)
- Zupa z pasternaku i rzodkiewek - wegańska.
- Sałatka z marynowanym tofu.
- Jedwabiste guacamole z bazylią
- Wegańskie sajgonki z gyrosem i guacamole.
- Stokrotki, krwawnik, truskawki, melisa...
- Przepyszny wegański chłodnik z botwinką.
- Wegański sernik chałwowy, bezglutenowy.
- Wegański chłodnik rzodkiewkowo - ogórkowy.
- Wegańskie kostki kokosowe jak BOUNTY
- Wegańska botwinka ze śmietanką owsianą.
- Wegańskie tzatziki - dip do potraw z grilla.
- Fiołkowe wegańskie ptasie mleczko
- Pieczona czerwona kapusta z pokrzywami.
- Mniszek,pokrzywa i fiołki czyli sałatka z "chwastó...
- Wegański sernik na zimno z truskawkami.
- Forsycja z truskawkami i budyniem jaglanym.
- Banan + migdały + jarmuż + jabłko + pomarańcza
- Wegańska zupa krem z kasztanów i batatów.
- Orzeźwiający sok marchewkowo - pomarańczowy
- Wegańska zupa gulaszowa:-)
- Boskie pesto z jarmużu, roszponki i czosnku niedźw...
- Grillowany bakłażan z jarmużem i makaronem kukuryd...
- Wegański serek słonecznikowy z chilli.
- Mocno czekoladowa chia-nka :-)
- Stir - fry z sałatą,chilli,liśćmi rzodkiewki i tof...
- Wegańskie cynamonki z budyniem na mleku kokosowym
-
▼
kwietnia
(40)
świetna zupa!
OdpowiedzUsuń