piątek, 24 kwietnia 2015
Domowe mleko kokosowe.
Domowe mleko kokosowe to bardzo ekonomiczna i szybka w przygotowaniu opcja napoju roślinnego... a do tego moim zdaniem jedna z najbardziej delikatnych, neutralnych i smacznych.
Przygotowanie trwa dosłownie kilka minut, a oszczędności na zakupie gotowego mleka można przeznaczyć na owoce i do woli rozkoszować się całą gamą koktajli owocowych i warzywnych.
Moje mleko przygotowałam z ok.0,5 szklanki wiórków kokosowych. Najlepiej jeśli są BIO, ale mogą być również zwykłe,tylko trzeba je przed namoczeniem przepłukać na sitku pod bieżącą wodą.
Namoczyłam wiórki na całą noc w 3 szklankach wody.
Rano przelałam je do kielicha blendera wraz z wodą i zmiksowałam na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty - aby były dobrze rozdrobnione.
Następnie przecedziłam mleko przez sitko i wycisnęłam dokładnie pulpę.
I gotowe !!!
Jest fantastyczne zarówno na ciepło jak i na zimno, do gotowania, do przygotowywania budyniu, kaszki, naleśników, do pieczenia i oczywiście do wszystkich koktajli.
Pozostałe odciśnięte wiórki można użyć do wykonania ciasteczek, zdrowych batoników lub pralinek daktylowych, figowych,czy jaglanych.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2015
(98)
-
▼
kwietnia
(40)
- Crumble z rabarbarem pod bezglutenową kruszonką :-)
- Śmietankowy ogórek z ogórecznikiem :-) Wegański !
- Bigos z młodej kapusty inny niż zwykle boczniaki +...
- Dla miłośników chałwy i słodyczy:-)
- Naleśnik z topinamburem i szpinakiem.
- Purpurowa kokosanka :)
- Tapioka z mniszkiem, mango, truskawkami, jasnotą, ...
- Zamiast chipsów i nachosów :-) Kwiaty mniszka z ha...
- Kwiaty mniszka w cieście z cieciorki z kremem czek...
- Domowe mleko kokosowe.
- Sorbet wiśniowo - miętowy z bratkami :-)
- Mroźny koktajl truskawkowo-bananowy
- Soczewica beluga, bataty, botwinka i orzechy włosk...
- Zielone, chrupiące orzeźwienie :-)
- Zupa z pasternaku i rzodkiewek - wegańska.
- Sałatka z marynowanym tofu.
- Jedwabiste guacamole z bazylią
- Wegańskie sajgonki z gyrosem i guacamole.
- Stokrotki, krwawnik, truskawki, melisa...
- Przepyszny wegański chłodnik z botwinką.
- Wegański sernik chałwowy, bezglutenowy.
- Wegański chłodnik rzodkiewkowo - ogórkowy.
- Wegańskie kostki kokosowe jak BOUNTY
- Wegańska botwinka ze śmietanką owsianą.
- Wegańskie tzatziki - dip do potraw z grilla.
- Fiołkowe wegańskie ptasie mleczko
- Pieczona czerwona kapusta z pokrzywami.
- Mniszek,pokrzywa i fiołki czyli sałatka z "chwastó...
- Wegański sernik na zimno z truskawkami.
- Forsycja z truskawkami i budyniem jaglanym.
- Banan + migdały + jarmuż + jabłko + pomarańcza
- Wegańska zupa krem z kasztanów i batatów.
- Orzeźwiający sok marchewkowo - pomarańczowy
- Wegańska zupa gulaszowa:-)
- Boskie pesto z jarmużu, roszponki i czosnku niedźw...
- Grillowany bakłażan z jarmużem i makaronem kukuryd...
- Wegański serek słonecznikowy z chilli.
- Mocno czekoladowa chia-nka :-)
- Stir - fry z sałatą,chilli,liśćmi rzodkiewki i tof...
- Wegańskie cynamonki z budyniem na mleku kokosowym
-
▼
kwietnia
(40)
takie domowe mleko kokosowe najlepsze!
OdpowiedzUsuń