Od kilku dni marzyłam o czymś z dodatkiem chrzanu,a ponieważ wczoraj kupiłam prześliczne,malutkie podłużne buraczki...nie mogłam oprzeć się pokusie i zrobiłam
ćwikłę w nieco innej odsłonie...czyli sałatę dębową z tartymi pieczonymi buraczkami i sosem chrzanowym na śmietance z nerkowców...Była przepyszna:-)
Praktycznie nigdy nie kupuję gotowego chrzanu w słoiczkach,ponieważ odstrasza mnie skutecznie ich skład,ale ostatnio znalazłam bardziej naturalną wersję,którą się właśnie dziś posłużyłam.
Do zrobienia sosu chrzanowego użyłam ok. 15 namoczonych przez noc orzechów nerkowca,
3 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
1/4 łyżeczki soli
1 łyżki soku z cytryny
5 łyżek wody mineralnej
Składniki zmiksować razem na jednolity,gładki krem,a następnie dodać 2-3 łyżki chrzanu.
Jeśli sami trzecie korzeń chrzanu,myślę,że 1 łyżka wystarczy.
Buraki upiec w folii aluminiowej w piekarniku - do miękkości ok.30-40 min. w zależności od wielkości buraków.
Kiedy wystygną,obrać je ze skóry i zetrzeć na tarce o klasycznych,dużych oczkach.
Następnie buraczki lekko posolić, skropić sokiem z cytryny i polać ok. 1 łyżką oliwy.
Sałatę dębową umyć i porwać na mniejsze kawałki,tak,aby nie trzeba było ich kroić w czasie jedzenia. Na sałacie ułożyć starte buraczki i polać sosem chrzanowym.
Smakuje wyśmienicie zarówno jako sałatka jak i danie główne np.z frytkami z batatów lub grzankami czosnkowymi.
Smacznego !!!
P.S. I jeszcze opcja dla tych,którzy wolą wersję w plasterkach i w bardziej chrzanowej odsłonie:-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2015
(98)
-
▼
marca
(18)
- Truskawkowo - kokosowy pudding chia
- Cudowna sałatka z fasolką kidney, sałatą lodową i ...
- Delikatne ślimaczki maślano - cynamonowe
- Zaskakujące awokado - zielona,pikantna pasta
- Pesto z liści rzodkiewki,bazylii i migdałów
- Fantastyczny krem czekoladowo-daktylowy
- Sałatka z pieczonych buraków z sosem chrzanowym:-)
- (Nie)banalne spaghetti z sałatą rzymską i tofu
- Odmładzający koktajl ze spiruliną i piertruszką
- Wegańskie kwaśne żelki - serduszka z mango
- Najlepsza zupa dyniowa z kremem z nerkowców
- Koktajl z trawą jęczmienną i czerwonymi pomarańczami
- Idealna przyprawa - zatar
- Koktajl ananasowo-pomarańczowo-migdałowy
- Kiszone cytryny
- Zjawiskowa zupa czosnkowa
- Zupa marchewkowo - imbirowa z awokado i kluseczk...
- Pyszne kotleciki z tofu, ziemniaków i sezamu
-
▼
marca
(18)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz