niedziela, 29 marca 2015

Delikatne ślimaczki maślano - cynamonowe

To szybki i przyjemny sposób na zaspokojenie jednocześnie głodu i ochoty na coś słodkiego...
Do przygotowania moich użyłam masła,ale w wersji wegańskiej wystarczy użyć oleju kokosowego lub dowolnego oleju który lubimy.
Jeśli decydujemy się na maślane ślimaczki trzeba roztopić ok. 2 łyżek masła,a następnie je lekko schłodzić,aby ciasto się nie zaparzyło.




Składniki na ciasto drożdżowe:

ok.2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
1 op.suchych drożdży lub ok.30 g. świeżych
ok.1 szklanki ciepłej wody
2-3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki soli morskiej.

Z 1 szklanki mąki,wody,drożdży i cukru zrobić zaczyn i pozostawić go na ok. 15-20 min. aby drożdże zaczęły pracować.
Następnie dodać resztę mąki i sól,wyrobić gładkie,elastyczne ciasto.

Miskę przykryć,odstawić do wyrośnięcia.
Po ok. 20-30 min. ciasto wyłożyć na blat,rozwałkować,posmarować roztopionym masłem,posypać kilkoma łyżkami nierafinowanego cukru trzcinowego i posypać obficie cynamonem.

Następnie pokroić zrolowane ciasto na kawałki ostrym nożem i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec ok. 20 min. w temperaturze ok. 170  stopni C.

Kiedy będą już miały piękny złoty kolor,wyjąć z piekarnika,chwilkę przestudzić i posmarować lukrem wykonanym z 4-5 łyżek cukru pudru trzcinowego i ok. 2 łyżek gorącej wody.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz