środa, 25 marca 2015

Najlepsza zupa dyniowa z kremem z nerkowców

Genialna w swojej prostocie i niezwykle bogata w smaku zupa dyniowa...

Można ją zapiec w wydrążonej połówce dyni i podawać z grzankami z razowej bagietki i dodatkiem oleju dyniowego.

Ok.2 kg dobrej,soczystej dyni
ok. 2 l.esencjonalnego bulionu warzywnego
2 cebule
biała część pora
ok.łyżki świeżego, startego imbiru,sól morska,świeżo mielony pieprz,kurkuma,olej rzepakowy tłoczony na zimno.
sok z 1/2 pomarańczy

Do podania śmietanka z orzechów nerkowca lub inna ulubiona,świeżo starta gałka muszkatołowa,olej z pestek dyni,płatki chili.
Cebulę oraz por obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym na złoty kolor wraz z solą,pieprzem i kurkumą.
Dorzucamy obrany,starty imbir oraz obraną i pokrojoną w kostkę dynię.
Dusimy razem na średnim ogniu do miękkości.(w razie potrzeby podlewamy małą ilością wody).
Kiedy dynia będzie już miękka,zalewamy bulionem, oraz dodać sok z pomarańczy.
Część zmiksować,a resztę dyni zostawić w kawałkach.


Podawać polaną śmietanką z nerkowców.Można również zapiec ją w żaroodpornych bulionówkach posypując na wierzchu startym tofu wymieszanym z 1 łyżką płatków drożdżowych.

Bez względu jak ją podamy jest przepyszna !!!
Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz