Genialna w swojej prostocie i niezwykle bogata w smaku zupa dyniowa...
Można ją zapiec w wydrążonej połówce dyni i podawać z grzankami z razowej bagietki i dodatkiem oleju dyniowego.
Ok.2 kg dobrej,soczystej dyni
ok. 2 l.esencjonalnego bulionu warzywnego
2 cebule
biała część pora
ok.łyżki świeżego, startego imbiru,sól morska,świeżo mielony pieprz,kurkuma,olej rzepakowy tłoczony na zimno.
sok z 1/2 pomarańczy
Do podania śmietanka z orzechów nerkowca lub inna ulubiona,świeżo starta gałka muszkatołowa,olej z pestek dyni,płatki chili.
Cebulę oraz por obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym na złoty kolor wraz z solą,pieprzem i kurkumą.
Dorzucamy obrany,starty imbir oraz obraną i pokrojoną w kostkę dynię.
Dusimy razem na średnim ogniu do miękkości.(w razie potrzeby podlewamy małą ilością wody).
Kiedy dynia będzie już miękka,zalewamy bulionem, oraz dodać sok z pomarańczy.
Część zmiksować,a resztę dyni zostawić w kawałkach.
Podawać polaną śmietanką z nerkowców.Można również zapiec ją w żaroodpornych bulionówkach posypując na wierzchu startym tofu wymieszanym z 1 łyżką płatków drożdżowych.
Bez względu jak ją podamy jest przepyszna !!!
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2015
(98)
-
▼
marca
(18)
- Truskawkowo - kokosowy pudding chia
- Cudowna sałatka z fasolką kidney, sałatą lodową i ...
- Delikatne ślimaczki maślano - cynamonowe
- Zaskakujące awokado - zielona,pikantna pasta
- Pesto z liści rzodkiewki,bazylii i migdałów
- Fantastyczny krem czekoladowo-daktylowy
- Sałatka z pieczonych buraków z sosem chrzanowym:-)
- (Nie)banalne spaghetti z sałatą rzymską i tofu
- Odmładzający koktajl ze spiruliną i piertruszką
- Wegańskie kwaśne żelki - serduszka z mango
- Najlepsza zupa dyniowa z kremem z nerkowców
- Koktajl z trawą jęczmienną i czerwonymi pomarańczami
- Idealna przyprawa - zatar
- Koktajl ananasowo-pomarańczowo-migdałowy
- Kiszone cytryny
- Zjawiskowa zupa czosnkowa
- Zupa marchewkowo - imbirowa z awokado i kluseczk...
- Pyszne kotleciki z tofu, ziemniaków i sezamu
-
▼
marca
(18)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz