Rewelacyjny krem czekoladowy...bez dodatku cukru,bez laktozy,bez wyrzutów sumienia w trakcie jedzenia...a jeśli zjecie go np.z waflami ryżowymi - to również bezglutenowy !
My jedliśmy go z pełnoziarnistymi waflami orkiszowymi bez dodatku cukru...były zjawiskowe :-)
Składniki:
garść namoczonych przez noc daktyli
ok.20 szt. orzechów nerkowca
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
kilka łyżek ciepłej wody
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
jeśli ktoś preferuje bardzo słodki smak można dodać 2 łyżki syropu z agawy,ale moim zdaniem to zupełnie nie jest konieczne,ponieważ dzięki daktylom krem jest wystarczająco słodki.
Wszystkie składniki zblendować na gładki,puszysty krem.
Można nim smarować babkę drożdżową, chałkę lub muffinki.
W pierwszej opcji miała to być alternatywna (zdrowa wersja) Nutelli, jednak osiągnięty efekt przypomina raczej maślany krem do tortu;pyszną delikatną pastę,którą można posmarować praktycznie wszystko :-) ...lub zajadać samą - prosto ze słoika.
Robiłam także eksperyment i piekłam ją jako nadzienie w marchewkowych babeczkach.Nie zmieniła się ani w smaku,ani w konsystencji,a babeczki zniknęły w ciągu godziny:-)
Jeśli ktoś ma uprzedzenia do daktyli,zapewniam,że niepotrzebnie ! W ogóle nie czuć ich w smaku.
Orzechy nerkowca sprawiają,że krem staje się bardziej lekki i puszysty, a zarazem smakuje jak mleczna,a nie deserowa czekolada.
Zachęcam do spróbowania ! Będziecie zaskoczeni ! Nawet jeśli z wszystkich słodyczy najbardziej lubicie oliwki:-)))
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2015
(98)
-
▼
marca
(18)
- Truskawkowo - kokosowy pudding chia
- Cudowna sałatka z fasolką kidney, sałatą lodową i ...
- Delikatne ślimaczki maślano - cynamonowe
- Zaskakujące awokado - zielona,pikantna pasta
- Pesto z liści rzodkiewki,bazylii i migdałów
- Fantastyczny krem czekoladowo-daktylowy
- Sałatka z pieczonych buraków z sosem chrzanowym:-)
- (Nie)banalne spaghetti z sałatą rzymską i tofu
- Odmładzający koktajl ze spiruliną i piertruszką
- Wegańskie kwaśne żelki - serduszka z mango
- Najlepsza zupa dyniowa z kremem z nerkowców
- Koktajl z trawą jęczmienną i czerwonymi pomarańczami
- Idealna przyprawa - zatar
- Koktajl ananasowo-pomarańczowo-migdałowy
- Kiszone cytryny
- Zjawiskowa zupa czosnkowa
- Zupa marchewkowo - imbirowa z awokado i kluseczk...
- Pyszne kotleciki z tofu, ziemniaków i sezamu
-
▼
marca
(18)
Witam, przepis zapowiada się smakowicie. Chciałam tylko zapytać czy daktyle można zastąpić figami(uczulenie) i ile mniej więcej sztuk dać? Jaka ilość tego kremu wychodzi? Czy taki słoiczek jak po dżemie? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam:-) Oczywiście można zastąpić dowolnymi suszonymi owocami jak figi,rodzynki itp. Myślę, że ilość identyczna czyli garść suszonych owoców... Jeśli chodzi o ilość kremu to dokładnie już nie pamiętam, ponieważ cały czas go podjadaliśmy :), ale słoiczek od dżemu na pewno powinien wyjść...Ostrzegam tylko,że tak szybko jak się go robi, tak szybko znika i uzależnia:-))) Pozdrawiam:-)
Usuń