poniedziałek, 23 marca 2015

Pyszne kotleciki z tofu, ziemniaków i sezamu

Wspaniałe i szybciutkie do wykonania kotleciki z gotowanych ziemniaków,tofu i sezamu...


Składniki: 
200 g. tofu wędzonego
1 duży ugotowany ziemniak
2 łyżki sezamu
1 łyżka delikatnych gałązek tymianku (lub samych listków)
1 ząbek czosnku
sól,biały pieprz,harissa do smaku
1-2 łyżki mąki z ciecierzycy
Olej rzepakowy tłoczony na zimno


Tofu podzielić na dwie części.Jedną z nich zetrzeć na tarce o dużych oczkach,drugą zmiksować na gładką masę z dodatkiem przypraw i czosnku.
Ziemniaka również zetrzeć na tarce,dodać starte tofu,sezam i zmiksowaną masę,a także tymianek i mąkę z ciecierzycy.Wyrobić masę i formować małe kotleciki.
Smażyć na średnim ogniu na niewielkiej ilości oleju aż osiągną ładny złoty kolor.
Można je również upiec na natłuszczonej blaszce w piekarniku.W przypadku tej opcji najlepiej do masy przed uformowaniem kotlecików dodać ok. 2 łyżek oleju.
Polecam ponieważ są naprawdę pyszne i błyskawiczne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz