Wspaniałe i szybciutkie do wykonania kotleciki z gotowanych ziemniaków,tofu i sezamu...
Składniki:
200 g. tofu wędzonego
1 duży ugotowany ziemniak
2 łyżki sezamu
1 łyżka delikatnych gałązek tymianku (lub samych listków)
1 ząbek czosnku
sól,biały pieprz,harissa do smaku
1-2 łyżki mąki z ciecierzycy
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Tofu podzielić na dwie części.Jedną z nich zetrzeć na tarce o dużych oczkach,drugą zmiksować na gładką masę z dodatkiem przypraw i czosnku.
Ziemniaka również zetrzeć na tarce,dodać starte tofu,sezam i zmiksowaną masę,a także tymianek i mąkę z ciecierzycy.Wyrobić masę i formować małe kotleciki.
Smażyć na średnim ogniu na niewielkiej ilości oleju aż osiągną ładny złoty kolor.
Można je również upiec na natłuszczonej blaszce w piekarniku.W przypadku tej opcji najlepiej do masy przed uformowaniem kotlecików dodać ok. 2 łyżek oleju.
Polecam ponieważ są naprawdę pyszne i błyskawiczne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2015
(98)
-
▼
marca
(18)
- Truskawkowo - kokosowy pudding chia
- Cudowna sałatka z fasolką kidney, sałatą lodową i ...
- Delikatne ślimaczki maślano - cynamonowe
- Zaskakujące awokado - zielona,pikantna pasta
- Pesto z liści rzodkiewki,bazylii i migdałów
- Fantastyczny krem czekoladowo-daktylowy
- Sałatka z pieczonych buraków z sosem chrzanowym:-)
- (Nie)banalne spaghetti z sałatą rzymską i tofu
- Odmładzający koktajl ze spiruliną i piertruszką
- Wegańskie kwaśne żelki - serduszka z mango
- Najlepsza zupa dyniowa z kremem z nerkowców
- Koktajl z trawą jęczmienną i czerwonymi pomarańczami
- Idealna przyprawa - zatar
- Koktajl ananasowo-pomarańczowo-migdałowy
- Kiszone cytryny
- Zjawiskowa zupa czosnkowa
- Zupa marchewkowo - imbirowa z awokado i kluseczk...
- Pyszne kotleciki z tofu, ziemniaków i sezamu
-
▼
marca
(18)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz