czwartek, 19 grudnia 2013

Pieczone pierożki z soczewicą i warzywami


Od czasu do czasu mamy ochotę na pieczone pierożki z różnymi pysznościami...
Nie wymagają mnóstwa poświęconego czasu, a ich farsz możemy dowolnie modyfikować uwzględniając smaki czy "kaprysy" domowników lub też biorąc pod uwagę zawartości  lodówki...

Ponieważ mój "jadek" uwielbia wszystkie strączkowe postanowiłam dziś zastosować soczewiczkową przynętę :)

Składniki na ciasto:

ok.0,5 kg mąki (pół na pół białej i orkiszowej)
ok.3 dag drożdży
ok.3/4 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka nierafinowanego brązowego cukru
5 łyżek oleju nierafinowanego np.rzepakowego

Z wody, cukru, drożdży i połowy mąki robimy zaczyn, tak, aby miał konsystencję gęstej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotowujemy farsz:
2 średnie cebule
1 marchewka
1/2 małej główki białej kapusty
200 g. soczewicy zielonej lub brązowej
3 łyżki oleju z pestek winogron
sól,słodka wędzona papryka,świeżo mielony pieprz - do smaku

Soczewicę umyć i ugotować w podwójnej ilości wody przez ok.20-25 min.Posolić dopiero w ostatnich minutach gotowania.
Cebulę obrać,pokroić w kosteczkę,lekko posolić i podsmażyć na złoty kolor na patelni.
Marchewkę obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli.
Kapustę zetrzeć na drobnej tarce (ja starłam na drobne kosteczki,ale nie ma to większego znaczenia).
Poddusić razem na patelni z cebulą i marchewką,aż zmiękną.Doprawić do smaku i połączyć z ugotowaną soczewicą.Chwilkę podsmażyć razem na patelni,aby smaki się razem "przegryzły":).Pozostawić do ostygnięcia.

Do zaczynu dodać drugą część mąki i sól.Dobrze wyrobić elastyczne ciasto.
Kiedy masa będzie już gładka,dodać olej; jeszcze chwilkę wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia pierwotnej objętości.

Kiedy ciasto urośnie,rozwałkować go na grubość ok.0,5 cm,wykroić kółka,nakładać farsz i lepić pierożki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem lub wodą se słodem czy syropem z agawy;posypać sezamem.
Piec w temperaturze ok.170 stopni C. przez ok 15-20 min


                               Najlepiej smakują z domowym czerwonym barszczykiem:)
                                                         Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz