czwartek, 26 marca 2015

(Nie)banalne spaghetti z sałatą rzymską i tofu

...Banalne w wykonaniu...niebanalne w smaku...:-)

To wersja,którą można przygotować w kilka minut, kiedy wracamy wygłodniali do domu i marzymy,żeby zjeść cokolwiek byle już :-)
... albo kiedy nie mamy akurat siły lub ochoty na bardziej skomplikowane potrawy...


Ta wiosenna kompozycja jest szybka,prosta i wspaniała...w każdym razie ja jestem od niej uzależniona:-)

Składniki:

ok. 150 g. dowolnego makaronu pełnoziarnistego (u mnie spaghetti z Lidla)
1 ząbek czosnku
1 główka sałaty rzymskiej
1/2 czerwonej świeżej papryki
1/4 kostki tofu naturalnego (u mnie Solida Food)
sól morska,świeżo mielony pieprz,harissa,czosnek niedźwiedzi
olej rzepakowy tłoczony na zimno

Makaron ugotować al'dente lub jak lubicie.W czasie kiedy makaron będzie się gotował,rozgrzać na patelni 3-4 łyżki oleju,wrzucić obrany i pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Tofu pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oleju z czosnkiem,aż będzie na zewnątrz chrupiące i miękkie w środku.
Paprykę pokroić w cienkie paseczki,dorzucić na patelnię,posolić,pomieszać i po ok. 1 minucie dodać podzieloną na listki sałatę rzymską.
Smażyć jeszcze dosłownie 2-3 minuty.Doprawić do smaku przyprawami, dorzucić makaron,wymieszać i zajadać :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz