poniedziałek, 23 marca 2015

Zjawiskowa zupa czosnkowa

Niesamowita zupa czosnkowa-bezglutenowa i wegańska.

Genialna, pełna smaków zupa, która posmakuje nawet tym,którzy czują niechęć do czosnku:-)

Składniki:
1 duża główka czosnku
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
biała część pora
1/4 selera
olej rzepakowy tłoczony na zimno
sól morska,biały pieprz,odrobina gałki muszkatołowej
Do podania: śmietanka owsiana lub ryżowa,szczypiorek,drobno pokrojona papryczka chilli,uprażone pestki słonecznika.

Czosnek obrać,pokroić na plasterki i usmażyć na oleju z odrobiną soli na złoty kolor.
Kiedy zacznie pięknie pachnieć,zalać go ok. 2 litrami wody,dorzucić warzywa i gotować ok 0,5 godziny.Wyjąć marchewki,por i seler,a resztę składników zmiksować na gładką,jednolitą zupę.
Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową.

Podawać z kleksem śmietanki owsianej lub ryżowej,posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem, świeżą papryczką chilli i uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Zupa pomimo,że jest bardzo delikatna,wyśmienicie i przyjemnie zaspokaja głód.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz