poniedziałek, 23 marca 2015

Zupa marchewkowo - imbirowa z awokado i kluseczkami z kaszki kukurydzianej.



Wegańska,bezglutenowa,delikatna,a jednocześnie sycąca i wartościowa.

2-3 marchewki
2-3 łyżki oleju z pestek winogron 
1,5 l wywaru z warzyw
2 cm kawałeczek obranego i startego imbiru
0,5 mandarynki
0,5 małego,dojrzałego awokado
0,5 szklanki drobnej kaszki kukurydzianej+ 1 łyżka mąki z ciecierzycy
4-5 łyżek śmietanki owsianej 

sól,biały pieprz,płatki papryczki chilli.

Marchewkę obieramy i trzemy na klasycznej tarce na wiórki. Dusimy na patelni wraz z startym imbirem na oleju przez kilka minut,aż zmięknie.

W tym czasie zagotowujemy lekko osoloną wodę  i dodajemy do niej kaszkę kukurydzianą wymieszaną z mąką z ciecierzycy,a także troszkę oleju lub oliwy z oliwek.Chwilkę mieszamy,aż kasza zgęstnieje i napęcznieje (do 5 min.).
Następnie przekładamy ją do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika na ok. 0,5 godziny w temp.150 stopni.

Dla podniesienia walorów odżywczych można kaszkę ugotować na mleku sojowym,owsianym lub ryżowym ale zupełnie nie jest to konieczne.

Kiedy marchewki zmiękną;podzielić je na dwie części - połowę zmiksować na gładką masę z bulionem warzywnym. Następnie połączyć w jednym naczyniu z podduszonymi wiórkami marchewkowymi.

Awokado  obrać pokroić w kosteczkę,przełożyć do miseczki,zalać sokiem z 1/2 mandarynki,lekko posolić i zostawić na kilka minut aby się "przegryzły".

Zagotować zupę,doprawić solą,pieprzem,dodać śmietankę owsianą i odstawić z palnika.
Kaszkę pokroić w kostkę ok. 1 cm lub formować z niej przy pomocy łyżki małe kluseczki,wrzucić do zupy,dodać awokado.Wszystko delikatnie wymieszać i zajadać:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz