czwartek, 26 marca 2015

Wegańskie kwaśne żelki - serduszka z mango

Przepyszna,śliczna alternatywa dla wszystkich,którzy kochali lub nadal kochają kwaśne żelki...

Mango - zaliczane jest do najzdrowszych owoców świata. Nazywane jest owocem młodości i witalności.Zawiera bardzo dużo mikroelementów m.in. miedź, potas,magnez oraz błonnik. Duże ilości witaminy A i E,które korzystnie wpływają na naszą skórę i wzrok,a także duże ilości witaminy C i B które odpowiadają za nasz system odpornościowy i nerwowy.

Orzechy nerkowca - posiadają 20 % łatwo przyswajalnego białka witaminy z grupy B, cynk, wapń, magnez, potas, żelazo oraz  kwas foliowy.
Wspomagają układ kostny, wzmacniają zęby, włosy i paznokcie.Liczne kwasy tłuszczowe wpływają na pracę układu krwionośnego i nerwowego, zapobiegają miażdżycy,opóźniają procesy starzenia.Są także dobrym źródłem żelaza co może być wykorzystywane w leczeniu anemii lub jej skutecznym zapobieganiu. 


Kurkuma - łagodzi dolegliwości żołądkowe, posiada właściwości przeciwwirusowe,grzybobójcze i bakteriobójcze.Ma silne działanie antynowotworowe oraz  doskonale oczyszcza wątrobę z toksyn.



Mango-żelki:-) dzięki zawartości mleczka z nerkowców są także świetnym źródłem lekkostrawnego białka dzięki czemu nie tylko zaspokajają ochotę na "coś dobrego" ale mogą stanowić pyszną,wartościową i sycącą przekąskę.

Składniki:
ok.20 szt orzechów nerkowca
1 łyżeczka agaru
1 łyżka syropu z agawy
3-4 suszone plastry mango (im więcej mango,tym bardziej będą kwaśne)
szczypta kurkumy

Nerkowce namoczyć na noc w zimnej wodzie.Rano odcedzić i zmiksować na gładką masę z 1 filiżanką wody mineralnej.
Drugą filiżankę wody zagotować z plastrami mango i syropem z agawy.
Gotować razem 2-3 minuty,aby mango zmiękło.
Kiedy mango będzie już miękkie,wyjąć go z wody i wrzucić do mleka z nerkowców,a następnie jeszcze raz razem bardzo dokładnie zmiksować dodając kurkumę.

Do gotującej wody (po wyjęciu owoców) wsypać agar,zagotować i wlać do masy owocowo-orzechowej;wymieszać i szybko przelać do silikonowych foremek do lodu.

Trzeba to zrobić bardzo szybko,ponieważ masa z agarem błyskawicznie tężeje.
Jeśli zetnie się za szybko (przed nałożeniem do foremek),można ją lekko podgrzać.


Po ok. 15-20 minutach żelki są już gotowe !!!
Smacznego !          


P.S. Jet to też wspaniała przekąska dla dzieci- pyszna,subtelna i pełna wartości odżywczych. Docenią ją nawet totalne niejadki:-)))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz