Robiłam dziś rano mleko kokosowe z wiórków i po odcedzeniu bardzo skoncentrowanej części płynnej ( w zasadzie śmietanki) pozostała mi gęsta masa na sitku z której postanowiłam zrobić koktajl :-)
Nie żałuję decyzji ! Wyszedł ekstremalnie delikatny, kremowy i lekki...
Fajna odmiana dla zielonych koktajli... (chociaż je uwielbiam i nic do nich nie mam:-) ).
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
1/4 dużego melona
4 łyżki zmielonych wiórków kokosowych ( po zrobieniu mleka kokosowego przepis TU)
1 pomarańcza
1 cytryna
1 łyżka ulubionego masła orzechowego
0,5 litra lodowatej wody mineralnej
Owoce obrać, pokroić na mniejsze części, usunąć pestki. Razem z pozostałymi składnikami
umieścić w kielichu blendera i miksować do idealnie gładkiej konsystencji.
Smacznego !!!
świetny koktajl!
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić takie masło orzechowe? <3
OdpowiedzUsuńW Rossmanie, ale polecam zrobienie domowego. Jest proste i smaczne. Najczęściej robię z nerkowców, ale miłośnikom orzeszków ziemnych polecam fistaszkowe :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam wiele razy i wciąż powracam, bo nie potrafię już funkcjonować bez tej galaretki. Idealnie przyprawiona, zajadam na chlebku. Wspaniale zastępuje mi mięsne galarety. Dziekuję��
OdpowiedzUsuń