Uwielbiam boczniaki...chyba w każdej postaci...dlatego dziś przygotowałam jedną z moich ulubionych zup - taką z podpieczonymi paskami grzybów i dużą ilością majeranku...
Składniki :
2 litry intensywnego wywaru z warzyw - wolno gotowanego przez ok. 2-3 godziny z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.
300 g. boczniaków
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżka mąki z ciecierzycy
3 łyżki oleju tłoczonego na zimno
szczypta kminku, sól morska, pieprz kolorowy
Boczniaki i czosnek pokroić w plastry i podsmażyć na łyżce oleju z 1/3 łyżeczki soli morskiej oraz z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu.
Z wywaru warzywnego po ok. 0,5 godzinie gotowania, wyjąć 1 marchewkę i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do ugotowanego, odcedzonego wywaru wrzucić pokrojone w kostkę 3-4 ziemniaki i gotować ok 10 - 15 minut, dodać boczniaki, marchewkę oraz rumianą zasmażkę zrobioną z mąki ciecierzycowej i 2 łyżek oleju.
Doprawić majerankiem i szczyptą kminku.
Zostawić na kilka minut aby smaki dobrze się wymieszały.
Jeśli macie ugotowany wywar z warzyw, przygotowanie trwa bardzo szybko i można się błyskawicznie delektować wspaniałą, sycącą zupką:-)
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz