niedziela, 10 maja 2015

Pokochajmy i jedzmy pokrzywy - ich niezwykłe wartości odżywcze.


Pokrzywa - jest prawdziwą skarbnicą minerałów, witamin i doskonałym lekiem na niedobory.     Skutecznie zapobiega anemii, zwiększa ilość czerwonych krwinek oraz hemoglobiny.
Poprawia odporność organizmu i pomaga w leczeniu infekcji układu oddechowego. Leczy awitaminozę, poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci, pomaga uporać się z egzemą, wypadającymi i cienkimi włosami oraz łupieżem, a także infekcjami jamy ustnej, zapaleniami dziąseł i pleśniawkami...
Jest skarbnicą wapnia, żelaza, siarki, fosforu, potasu i jodu... bogactwem chlorofilu, beta karotenu i witamin A, B  2, C, K. Dzięki ogromnej ilości wartości odżywczych jest cudownym, naturalnym lekiem na awitaminozę. Doskonale poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i przyswajanie wartości odżywczych ze spożywanych pokarmów. Korzystnie wpływa na wątrobę, trzustkę, drogi żółciowe, nerki oraz ułatwia usuwanie substancji toksycznych z organizmu,
Pobudza krążenie, zapobiega krwotokom, wzmaga laktację, obniża poziom cukru we krwi i posiada silne działanie moczopędne oraz redukujące obrzęki.
Pomaga oczyścić organizm ze złogów kwasu moczowego, przynosi ulgę w dnie moczanowej i artretyzmie.
Pokrzywa stosowana jest również do łagodzenia podrażnień skóry.
A do tego...wzmacnia potencję seksualną, jest doskonałym środkiem regenerującym organizm w stanach wyczerpania, znużenia i przy skłonnościach do częstych infekcji. Pomaga pozbyć się huśtawki nastrojów i wszelkich innych negatywnych stanów emocjonalnych.

To kilka najważniejszych właściwości odżywczych pokrzyw, a oprócz tego ma jeszcze masę innych...
Więc nie traktujmy jej dłużej jak uciążliwego chwasta tylko pokochajmy i zabierzmy ze sobą do kuchni :-) tam zawsze znajdzie się dla niej miejsce w koktajlu, zupie, spaghetti, risotto lub sałatce, a ona z przyjemnością odda nam swoje wartości odżywcze i sprawi,że staniemy się silniejsi i bardziej odporni na wszelkie życiowe wyzwania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz