poniedziałek, 11 maja 2015

Lipa ...jakich wiele :-) tojeść rozesłana i topinambur w sosie sezamowym z chilli...


Tak, tak lipa...ponieważ wyrosła właśnie u mnie w ogródku młoda lipa... i to właśnie ona stała się inspiracją do dzisiejszego śniadania:-)

Wyobraziłam ją sobie w delikatnym sosie sezamowo - musztardowym z dodatkiem chilli... i uwierzcie mi - wyszła przepyszna...delikatne listki, jedwabisty i orzechowy topinambur, a do tego lekko piekielny sos :-) jak dla mnie kompozycja idealna !

Tojeść rozesłana - przez wiele osób traktowana jak chwast porastający nasze skalniaki lub trawniki...często spotykana  w czasie wycieczek do lasu...
Następnym razem, kiedy ją spotkacie nazbierajcie sobie młodych listków i wypróbujcie np. w pysznej sałatce... ma zupełnie neutralny i delikatny smak. A do tego jest skarbnicą wartości odżywczych i witamin. Wspaniale wpływa na wygląd naszej skóry, łagodzi stany zapalne, minimalizuje zmarszczki, a nawet blizny.
Łagodzi egzemę, przyspiesza gojenie ran, jest również skutecznym środkiem na wypryski i owrzodzenia.
Posiada działanie oczyszczające, regulujące przemianą materii i moczopędne.
Przynosi ulgę w chorobach dróg moczowych i łagodzi objawy wrzodów żołądka.

Znana jest ze swoich właściwości zwalczających szkorbut !!!
Wspomaga leczenie bólu gardła i anginy, wykazuje działanie bakteriobójcze.
Regularnie stosowana przynosi zauważalną poprawę wzroku !!!

Lipa - wykazuje fantastyczne właściwości redukujące napięcia i stany rozdrażnienia, jest bardzo skutecznym środkiem uspokajającym.
Łagodzi objawy grypy skuteczniej niż inne leki, a do tego bez skutków ubocznych :-)
Pomaga zmniejszyć przyswajanie tłuszczów w organizmie i odkładanie się ich w naczyniach krwionośnych dzięki czemu zapobiega miażdżycy.
Jest z powodzeniem stosowana w leczeniu nadciśnienia tętniczego wywołanego stresem.
Wzmacnia system nerwowy, działa rozkurczowo i zmniejsza napięcie mięśni.
Stosowana jest przy nadmiernej pobudliwości i zaburzeniach nerwicowych.




Składniki:

garść młodziutkich liści lipy
garść młodych pędów tojeści rozesłanej
2 bulwy słonecznika (topinambur)
1 ogórek szklarniowy
1 główka sałaty rzymskiej
kawałek papryczki chilli
2 łyżki namoczonych przez noc pestek słonecznika
łyżka młodych pędów macierzanki cytrynowej
2 łyżki soku z cytryny
sól morska
2 łyżki sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
kwiaty głogu


Bulwy słonecznika obrać i zetrzeć na szatkownicy, zalać szybko mieszaniną:
2 łyżek wody mineralnej
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli morskiej.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z plasterkami słonecznika, aby nie ściemniały.


Dodać listki tojeści i plasterki papryczki chilli.

Pokroić główkę sałaty rzymskiej wzdłuż na osiem kawałków i poukładać na dnie płytkiego talerza razem z listkami lipy. Na to rozsypać plasterki ogórka i wyłożyć topinambur z chilli i tojeścią.


Przygotować sos:

2 łyżki sezamu
2 łyżki wody
0,5 łyżeczki soli morskiej
1 płaska łyżeczka musztardy ziołowej
1 łyżka soku z cytryny
1/3 papryczki chilli pokrojonej w plasterki (lepiej się zblenduje)
0,5 łyżeczki syropu z agawy
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergin

Wszystkie składniki zmiksować na stosunkowo gładką konsystencję, polać nim sałatkę.


         
Udekorować pestkami słonecznika, macierzanką cytrynową i kwiatami głogu.


                                                                         Smacznego !!!

1 komentarz: