środa, 17 czerwca 2015
Wegańska galaretka z truskawkami i kokosową bitą śmietaną:-)
Lekka, delikatna i subtelnie słodka galaretka z dodatkiem truskawek, mięty ananasowej i kokosowej bitej śmietanki... smakuje równie pysznie na śniadanie jak i na podwieczorek :-)
Składniki:
250 - 300 g truskawek
1 łyżeczka agaru
2 łyżki suszonych liści stewii lub cukru trzcinowego nierafinowanego czy też innego ulubionego "słodzidła"
1/2 puszki schłodzonego mleka kokosowego dobrej jakości (ja kupuję w Lidlu)
1 łyżka jagód (u mnie mrożonych)
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżeczka pektyny
kilka listków ulubionej mięty (u mnie ananasowa)
Cztery duże truskawki zalałam 3/4 szklanki wody, dodałam listki stewii i gotowałam ok.10 minut, aż woda stała się intensywnie czerwona. Następnie odcedziłam truskawki i listki stewii , a do truskawkowego "kompotu" dodałam agar, zagotowałam i wylałam na talerz. Odstawiłam do wystudzenia.
Kilka truskawek wrzuciłam na patelnię z jagodami i łyżką syropu z agawy i pektyną, gotowałam razem ok. 5 minut, a następnie odstawiłam aby konfitura wystygła.
Z mleka kokosowego (schłodzonego przez noc w lodówce) odlałam część płynną, a gęstą ubiłam na bitą śmietanę.
Do pucharków nałożyłam na dno konfiturę truskawkowo - jagodową, pokrojone w plasterki truskawki, bitą śmietankę, następnie znów truskawki, warstwę bitej śmietanki wymieszaną z odrobiną konfitury, ponownie truskawki, bitą śmietanę i wykrojone dowolne kształty z galaretki.
Jeśli nie macie serduszek mogą być zwyczajne kosteczki.
Udekorowałam listkami mięty.
Przygotowanie tego deseru zajmuje dosłownie kilkanaście minut...galaretka agarowa zastyga błyskawicznie...puszkę mleka możecie zawsze mieć gdzieś schowaną w lodówce, sezon na truskawki w pełni, więc z powodzeniem możecie go ekspresowo wyczarować dla niezapowiedzianych gości lub po prostu w razie niespodziewanej ochoty na coś pysznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2015
(98)
-
▼
czerwca
(16)
- Granola ze śmietanką z nerkowców i płatkami róż:-)
- Sycący koktajl z chia, mlekiem kokosowym i truskaw...
- Błyskawiczne samosy z soczewicą i sosem miętowym:-)
- Trio doskonałe: truskawki, kiwi i mango... cudowna...
- Sałatka z cukinią, pomidorami i oliwkami oraz praż...
- Wegańska galaretka z truskawkami i kokosową bitą ś...
- Cudowny młody bób z patelni z chilli, czosnkiem i ...
- Sałatka z fasolki szparagowej, rzodkiewek, młodych...
- Sałatka z 5 gatunków mięty:-) z arbuzem, kiełkami ...
- Sałatka z marynowaną wegańską fetą, oliwkami i sos...
- Wegańska feta !!! Z tofu i wody z cieciorki :-)
- Pyszna domowa musztarda ziołowa z listkami musztar...
- Jagodowa bomba - bez jagód :-) Idealny koktajl na ...
- Zaskakująca polenta ze szparagami, kwiatami jarmuż...
- Cudowny deser truskawkowo - czekoladowy
- Mrożony surowy sernik z nerkowców z mango i wanilią
-
▼
czerwca
(16)
ależ pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńPiękne te serduszka :)
OdpowiedzUsuń