Dziś kolejna odsłona sałatki warzywno - owocowej z dodatkiem pięciu gatunków mięty : truskawkowej, ananasowej, cytrynowej, pieprzowej i marokańskiej :-)
Była pyszna...lekka, ale jednocześnie sycąca... słona...z nutą słodyczy arbuza...
kwaskowata dzięki dodatkowi sosu z truskawek i chrupiąca za sprawą ogórków i podkiełkowanych pestek słonecznika :-)
Składniki:
5 liści sałaty cukrowej
1 ogórek szklarniowy
duża garść liści ulubionych gatunków mięty
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergin
0,5 łyżeczki soli morskiej
4 duże truskawki
1/4 papryczki chilli
1/2 małego plastra arbuza
ok. 10 listków świeżej stewii
garść kiełków brokuła
2 łyżki namoczonych na noc w wodzie pestek słonecznika
4 łyżki kosteczek wegańskiej fety przepis znajdziecie TU
Sałatę porwać na mniejsze kawałki i poukładać na talerzu.
Ogórka obrać i zatrzeć na plasterki na tarce, dodać do niego oliwę, sól oraz pokrojoną na drobne plasterki miętę (kilka listków zostawić w całości do dekoracji).
Wymieszać ogórka z oliwą, solą oraz miętą i nałożyć na sałatę. Posypać wszystko kiełkami brokuła, kosteczkami arbuza i fety oraz pestkami słonecznika.
Truskawki zmiksować z listkami stewii i kawałkiem papryczki chilli (jeśli nie macie stewii, możecie ją zastąpić dodając 1/2 łyżeczki syropu z agawy).
Otrzymanym sosem polać sałatkę.
Przekonajcie się jaka jest pyszna i inna niż wszystkie :-)
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz