czwartek, 25 czerwca 2015

Granola ze śmietanką z nerkowców i płatkami róż:-)


Od kilku dni planowałam zrobienie granoli...nigdy nie byłam wielką fanką kupnych mieszanek, ale czasami mam na nią ochotę i wtedy robię własną...wyłącznie ze składników które lubię :-)
...płatki owsiane, migdały, sezam, słonecznik, syrop z agawy i sok z jabłek z odrobiną oleju kokosowego...
Upiekłam w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze ok. 160 stopni C.


Wyszła pyszna, słodka, chrupiąca i posklejana w dużych kawałkach, tak jak lubię :-)


Składniki sosu - "śmietanki":
1 kopiasta łyżka namoczonych przez noc orzechów nerkowca
1 łyżka syropu z agawy
1/3 szklanki zimnej wody mineralnej
1 kopiasta łyżka jadalnych płatków róż
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować na gładką, kremową konsystencję.

Owoce:
1 duża morela
3 łyżki jagód
3 łyżki czerwonych porzeczek


Do pucharka wsypać granolę, polać ją "śmietanką", na to wsypać pokrojone morele, porzeczki i jagody... ponownie warstwa granoli, śmietanka i owoce i tak do momentu kiedy zapełnimy pucharek.


Deser dzięki płatkom róż pachniał obłędnie...kompozycja smaków okazała się bardzo trafiona i z wielką przyjemnością zrobię go jeszcze nie raz :-)

                                                                                  Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz