poniedziałek, 22 czerwca 2015

Błyskawiczne samosy z soczewicą i sosem miętowym:-)


Ponieważ robiłam klasyczne, gotowane pierogi ruskie (z tofu) i został mi kawałek ciasta...postanowiłam na szybko zrobić samosy :-)

Miałam również ugotowaną drobną, brązową soczewicę więc nadzienie wymyśliło się samo:-) 





Ciasto:

300 g. mąki pszennej typ 400-450
0,5 łyżeczki soli morskiej
ok. 1/3 szklanki ciepłej wody
2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać troszkę więcej mąki lub wody. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie klejące, aby łatwo się wałkowało.


Jest to przepis na najzwyklejsze na świecie pierogi, tylko zamiast gotować je w wodzie, smażymy je w głębokim tłuszczu. Możecie użyć dowolnego farszu - z tego co akurat macie w lodówce...mogą to być dowolne podduszone na patelni warzywa lub rośliny strączkowe...opakowane w pyszne, chrupiące ciasto będą smakowały fantastycznie...



Farsz:
1 szklanka ugotowanej dowolnej soczewicy albo 1 puszka konserwowej
1 marchewka starta na drobnej tarce
1 łyżka ugotowanych, pogniecionych ziemniaków (niekoniecznie, ale z nimi farsz ma fajniejszą konsystencję - jest mniej sypki)
1 cebula pokrojona w kostkę i usmażona z 1 dużym ząbkiem czosnku na 2 łyżkach oleju z odrobiną soli morskiej
1 mały pęczek natki pietruszki drobno pokrojonej.

Składniki wymieszałam, doprawiłam do smaku pieprzem, papryką, kuminem, mieloną kozieradką, imbirem i garam masalą.

Wałkowałam ciasto, wykrawałam kółka i lepiłam pierogi.
Smażyłam na rozgrzanym oleju ( w głębokim tłuszczu) po ok. 2 minuty z każdej ze stron, aż były piękne, złote i chrupiące.
Wyjmowałam na ręcznik papierowy, chociaż nie było to tak naprawdę potrzebne ponieważ samosy praktycznie w ogóle nie chłonęły tłuszczu...

Sos miętowy:
2 łyżki śmietanki owsianej (lub innej ulubionej) zmiksowałam z pęczkiem mięty marokańskiej (oczywiście możecie użyć każdej), odrobiną soli morskiej i łyżką soku z cytryny.

"Sos" pomidorowy - to po prostu pokrojony w drobną kosteczkę pomidor wymieszany z łyżką sojonezu.

A trzeci to pesto z natki pietruszki z konfitowanym czosnkiem i oliwą z oliwek...

Wszystkie razem smakowały cudownie...

Być może przepis nie brzmi ekspresowo, ale uwierzcie mi, że kiedy miałam gotowe ciasto przygotowanie całej reszty nie trwało więcej niż 20 minut. 




Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. pierwszy składnik maka pszenna a weszłam na bloga bo przepisy bezglutenowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blog jest wegański, ale zawiera dużo przepisów bezglutenowych. Już poprawiłam opis bloga i nie będę się tym więcej chwalić :-)

      Usuń