Przepyszna, chrupiąca sałatka warzywno - owocowa z cudownym sosem musztardowo - sezamowym...
Składniki:
1/4 sałaty lodowej pokrojonej w plasterki
2 dojrzałe pomidory malinowe pokrojone w dużą kostkę
1/3 szklanki ugotowanej cieciorki (może być również konserwowa)
1 łyżka namoczonych nasion słonecznika
1 łyżka posiekanego koperku
1/3 szklanki czarnych malin lub jeżyn.
Sos:
2 łyżki cieciorki ( ugotowanej lub konserwowej)
1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej najlepiej TEJ
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka listków świeżego tymianku
odrobina syropu z agawy
3-4 łyżki zimnej wody mineralnej
0,5 łyżeczki soli morskiej
5 łyżek ulubionej oliwy tłoczonej na zimno
Składniki sosu zmiksować na gładką konsystencję, polać nim pokrojoną sałatę i pomidory, posypać koperkiem, słonecznikiem, cieciorką i czarnymi malinami.
Smacznego !!!
Wow, no jakie połączenie składników! Każdy z 'innej parafii', ale wierzymy, że to jest mega dobre! :-) w sumie spoko patent na wykorzystanie sałaty, która zalega nam w lodówce... Trzeba ją tylko ocucić, bo już troche zwiędła. :-P A propos - czy znasz ten trik na 'cucenie' sałaty: owiędniętą główkę wystarczy zanurzyć korzeniem w wodzie z sokie z cytryny i włożyć do lodówki - po około godzinie sałata znów będzie chrupiąca. Polecam. ;-) To porada w zamian za przepis - jeśli jej nie znasz. ;-) Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńta sałatka to po prostu coś pyszne, a obfitość świezych składników i kolorów sprawia, że aż się zrobiłam głodna!
OdpowiedzUsuń